Tipuri principale de portrete
In principiu, portretul se imparte in doua categorii generale : fotografii reprezentand o singura persoana si fotografii cu grupuri de persoane. Putem vorbi, de asemenea, de portrete formale si informale.
- Portretele formale sunt fotografii de prezentare a persoanelor. Acestea pot fi realizate in timpul unei ceremonii sau pur si simplu ca prezentare a unei persoane publicului larg. Portretele formale se caracterizeaza printr-o imbracaminte si o coafura sobra, privire relaxata, indreptata spre aparatul de fotografiat. Fundalul va fi unul neutru sau unul ales in functie de evenimentul la care participa persoanele respective (biserica, in cazul unui botez sau nunta).
- Instantaneele
Instantaneul este o fotografie neregizata in care subiectul nu este constient de faptul ca este fotografiat. Majoritatea fotografilor sunt obisnuiti cu instantanee facute oamenilor pe care nu-i cunosc, dar acestea pot fi facute si cunostintelor/prietenilor.Important este ca acei oameni sa nu apara pozand sau jucand un rol, ci pur si simplu sa fie ei insasi si sa se poarte ca si cum fotograful nu ar fi acolo.
Cand subiectul observa ca este fotografiat, fa-l sa se ocupe cu ceva pentru a uita ca este urmarit de aparatul de fotografiat. Preseteaza-ti aparatul pentru a nu pierde momente importante.
- Portretele regizate
Fotograful este regizorul, iar modelul – personajul povestii/ideii pe care fotograful vrea sa o transmita. Pentru a realiza portrete cat mai naturale, da-i subiectului ceva de facut (o carte, o floare, o palarie, o esarfa) sau arata-i/ofera-i un punct de sprijin (un scaun, o scara, un zid) si invata-l cum sa se foloseasca de acestea.
Ochii sunt foarte importanti intr-un portret. Dirijeaza directia privirii si expresia modelului pentru a fi in concordanta cu ideea pe care vrei sa o transmiti ! Daca modelul priveste direct in camera de fotografiat vei obtine un impact puternic si imediat, ce va atrage interesul privitorului. Cand privirea nu este indreptata spre aparatul de fotografiat se obtine un efect ambiguu, misterios.
- Portretul de grup
Fiecare persoana din grup trebuie tratata individual si in acelasi timp trebuie avute in vedere relatiile dintre persoanele fotografiate.
In fotografia de grup formala fiecare persoana trebuie plasata relativ la aceeasi distanta pentru a nu atrage atentia catre o anumita persoana.
In ceea ce priveste numarul de persoane dintr-un grup, in cazul portretului de grup formal 5 persoane pot fi aranjate intr-o compozitie ce va umple cadrul destul de bine. Cand avem de fotografiat un grup de 6 pana la 10 persoane este mai bine sa ii asezam pe 2 randuri. In cazul unui grup mai mare, vom aranja persoanele pe mai multe randuri. Trebuie sa ai grija ca fiecare rand sa fie mai inalt ca precedentul; pentru asta poti alege sa realizezi fotografia de grup pe treptele unei scari. Persoanele din primul rand vor sta asezate sau vom ridica aparatul de fotografiat mai sus de nivelul ochilor.
In fotografia de grup formala aranjarea persoanelor trebuie sa fie simetrica, dar evitati sa aveti acelasi numar de persoane pe un rand pentru a permite fiecarei persoane dintr-un rand sa stea intre personele din randul precedent. Astfel vom evita ca o persoana sa nu se vada in fotografie.
Persoana cea mai importanta (de exemplu mireasa, in cazul fotografiei de nunta) va fi asezata in centrul primului rand si celelate persoane importante vor fi aranjate in stanga si dreapta. De asemenea, trebuie sa tineti cont si de inaltimea si greutatea persoanelor din grup.
Daca avem 12 sau mai multe persoane pe un rand, este de preferat sa ii asezam in forma unui usor semicerc. Fiecare persoana trebuie sa se uite in directia aparatului de fotografiat.
Nu uitati sa folositi maximul posibil de adancime si sa focalizati in mijlocul grupului de persoane (daca sunt 9 randuri, focalizati pe al treilea).
Fotografia de grup informala are ca scop transmiterea unei povesti despre persoanele fotografiate. Desi pozitia si expresia fiecarui membru este regizata, rezultatul poate fi natural si realistic. Persoanele fotografiate pot sta in diverse pozitii (asezati, in genunchi) si nu trebuie sa se uite neaparat in aceeasi directie.
In functie de importanta decorului, in portretele de grup informale se poate opta pentru punerea in evidenta a unui obiect/echipament/cladire. De exemplu putem stabili un punct de statie care sa arate in intregime o cladire, scotand in evidenta inaltimea acesteia raportata la inaltimea persoanelor din grup.
sursa imagine coperta: businessportraitsnyc.com