GENURI FOTOGRAFICE

Sfaturi si trucuri pentru fotografii mai bune cu smartphone-ul

In ultimii ani, am vazut o scadere majora a pietei camerelor foto compacte, in timp ce distribuirea de fotografii (photo sharing-ul) si industria telefoanelor inteligente a crescut exponential. Camerele foto incorporate in smartphone-uri au devenit din ce in ce mai performante, iar consumatorii nu mai sunt interesati de calitatea apelurilor, ci de calitatea fotografiilor pe care le pot realiza telefoanele inteligente.

Nu spunem ca nu mai exista loc pentru camerele  foto compacte, dar pentru utilizatorii obisnuiti, smartphone-ul a devenit o camera foto mult mai accesibila. Indiferent daca ai cel mai scump iPhone sau cel mai avansat sistem Android, iata cateva sfaturi pentru a beneficia la maxim de camera foto a telefonului tau.

Curata lentila

Fotografiile ies neclare, in ceata? Aceasta este o problema des intalnita la camerele foto ale smartphone-urilor. Deoarece obiectivul este atat de mic, este foarte usor sa se murdareasca in timp ce folosesti telefonul pentru alte lucruri. Asigura-te ca stergi urmele de pe camera inainte sa incepi sesiunea de fotografii.

Focalizeaza eficient

Focalizare eficienta = o fotografie reusita. Chiar daca camerele foto din smartphone-uri sunt mult mai performante la capitolul focalizare, ofera-ti timp pentru a te asigura ca ceea ce doresti sa captezi in poza este focalizat perfect.

Multe smartphone-uri ofera, de asemenea, functia touch focus. Atingi pur si simplu ceea ce doresti sa fotografiezi, iar camera focalizeaza automat. Daca nu se focalizeaza, s-ar putea sa fii prea aproape, mai ales daca fotografiezi un obiect mic.

Mai recent, aparitia modurilor „bokeh” sau “portret” a dus la obtinerea mai usoara a profunzimii campului. Partea buna  a acestor moduri este ca elimina detaliile care distrag atentia din fundal si ajuta subiectul sa iasa in evidenta, dar, in acelasi timp, fac fotografiile sa para artificiale. Multe telefoane mobile iti permit sa variezi puterea acestui efect si, adesea, vei observa, ca fotografiile vor fi mai reusite daca ii reduci intensitatea.

Compozitia este cheia

Gandeste-te la ceea ce ai in fata si ce incerci sa transmiti prin poza ta. Poti schimba foarte usor forma dupa aceea, dar daca este plina de elemente de fundal care distrag atentia sau nu este clar ce anume ai fotografiat, atunci nu va arata niciodata grozav. Opreste-te si gandeste-te la subiectul pe care doresti sa il prezinti, de fapt, celorlalti.

Fotograful foloseste adesea regula treimilor pentru a pune subiectul intr-o pozitie ideala. Acesta imparte cadrul fotografic in 9 parti egale, cu ajutorul a 4 linii imaginare: 2 orizontale si 2 verticale. Astfel, lucrurile importante sunt aliniate de-a lungul acestor linii sau la intersectia liniilor respective, pentru cel mai mare impact. Este simplu si functioneaza. Mai multe detalii despre regula treimii, gasesti aici.

Exista si alte trucuri, cum ar fi sa folosim margini precum garduri sau drumuri  pentru a atrage privitorul in imagine si pentru a da un sentiment mai mare de profunzime.

Foloseste-te inteligent de Lumina Naturala

Trebuie sa tii seama de faptul ca lumina naturala isi schimba conditiile in cursul zilei. Pentru fotografii planificate, tine cont de urmatoarele:

  • Dimineata, in zori, sub primele raze ale soarelui vei putea realiza imagini cu o gradatie fina de tonuri. Este lumina perfecta pentru peisaje si portrete.
  • La miezul zilei, soarele incepe sa ilumineze intens vara, umbrele devin scunde si dure, provocand contraste puternice. Este un moment bun pentru fotografii abstracte, urbane.
  • Dupa amiaza, vara mai ales, se formeaza umbre lungi.
  • Inainte de apus, este o lumina calda, difuza, ideala pentru potrete, dar si pentru alte tipuri de fotografii.

Vrei fotografii reusite? Tine camera nemiscata!

Acest lucru este valabil atat pentru smartphone-uri, cat si pentru camerele compacte. In timp ce multe smartphone-uri ofera acum stabilizare optica a imaginii si corectie AI pentru miscarile involuntare ale mainii, poti avea in vedere folosirea unui trepied special pentru a fii sigur ca fotografiile tale ies clare.

Nu folosi camera din aplicatii

Nu folosi camera Instagram. Daca doresti sa faci o fotografie excelenta si sa o impartasesti cu urmaritorii tai, utilizeaza camera telefonului obisnuit pentru a face fotografia, apoi adaug-o pe Instagram sau pe oricare alta platforma. De ce? Deoarece acele aplicatii nu utilizeaza toate abilitatile pe care telefonul tau le ofera.