FOTOCOMPOZITIE

Regula treimilor

Cea mai cunoscuta metoda de compozitie a fotografiilor este Regula treimilor.

Regula treimilor este o metoda dupa care un fotograf se poate ghida in multe situatii pentru a-si imbunatati compozitia fotografiilor, atragand astfel atentia asupra imaginii, creand o stare, un sentiment… Incalcarea regulii treimilor nu inseamna ca fotografia va fi neechilibrata sau neinteresanta. Cu toate acestea, daca intentionezi sa incalci o regula, stapaneste-o intai pentru a te asigura ca o vei incalca intr-un mod eficace.

Ce este regula treimilor?

Principiul de baza din spatele regulii treimilor consta in impartirea unei imagini in noua parti egale prin doua linii imaginare orizontale si doua linii imaginare verticale echidistante. Plasarea elementelor compozitiei la intersectia acestor linii imaginare sau de-a lungul lor creaza tensiune, energie si interes fata de simpla centrare a subiectului, lipsita de dinamism.

Rivertree thirds mdsursa:wikipedia.org

Multe aparate au optiunea de a afisa reteaua de linii directoare (grid lines)  pe ecranul aparatului, putand astfel plasa mai usor subiectul principal in punctul de forta. Insa, prin multa practica puteti reusi sa compuneti imaginea si fara ajutorul acestei optiuni. De asemenea, mai multe programe de editare a imaginilor (Adobe Lightroom, Adobe PhotoShop, Photoscape) va permit sa modificati ulterior, prin decupare, imaginea, plasand elementul de interes la intersectia liniilor de forta.

evolutie
@ Alina Orel

Conteaza in ce punct de forta plasam subiectul?  

Desi toate cele 4 puncte de intersectie ale liniilor de forta  au rolul de a dirija privirea catre elementele de interes ale imaginii, unele sunt mai puternice ca altele.

Cand avem un singur subiect in imagine, cel mai puternic punct de forta este mai aproape de marginea stanga a imaginii, exceptand culturile unde informatia este citita de la dreapta la stanga.  Atunci cand citim un text sau vizualizam o  imagine  privirea urmareste o  traiectorie sub forma literei Z . Astfel elementul care se afla pe aceasta traiectorie va iesi mai mult in evidenta.

@Arthur Morris.
@Arthur Morris.

Cand avem mai multe elemente intr-o imagine, subiectul din prim plan are in mod normal mai mult impact fata de cel din planul secund. Totusi, in functie de plasarea subiectelor in punctele de forta , folosindu-ne de regula treimilor, putem accentua sau reduce din forta subiectului aflat in prim-plan.

Doisneau
Robert Doisneau

Punctul de intersectie din partea dreapta, jos, este cel mai puternic, in cazul subiectelor multiple, iar punctul de intersectie din stanga, sus, este cel mai slab.  

Doisneau
Doisneau

Plasarea subiectului secund  in partea dreapta a imaginii si a subiectului principal in partea stanga  va induce in confuzie privitorul. Aceasta tehnica este foarte utila pentru imaginile cu o puternica incarcatura emotionala.

Robert Doisneau
Robert Doisneau

 

 Cum functioneaza regula treimilor in cazul portretelor?  

In cazul unui portret clasic cap-umeri, pe verticala,  ochii subiectului, centrul de interes al imaginii,  vor fi plasati de-a lungul liniei imaginare superioare sau la intersectia liniilor din prima treime a cadrului. Si in cazul unui cadru orizontal, capul si ochii peronajului vor fi pozitionati  in prima treime din partea superioara a imaginii. Cand avem mai multe personaje intr-o imagine, fetele subiectului vor fi plasate de-a lungul liniilor imaginare.

Man Ray
Man Ray

O alta regula  generala consta in  lasarea unui spatiu liber in directia privirii persoanei fotografiate sau in directia  spre care se indreapta.

 

 

 

 

 

 

Ansel Adams
Ansel Adams

@Edith-Claire Gérin
@Edith-Claire Gérin

Cum functioneaza regula treimilor in cazul peisajelor ?

Felul in care plasam diversele elemente ale naturii intr-o imagine face diferenta intre un snapshot si un peisaj care iti atrage atentia. Pozitionarea subiectului principal in cadru joaca un rol important pentru imaginea in ansamblu. Plasarea subiectului principal in centrul cadrului duce adesea la o imagine statica.

Ansel Adams
Ansel Adams

Cea mai des utilizata aplicare a regulii treimilor in peisaje priveste plasarea liniei orizontului, fie de-a  lungul liniei de forta superioara, fie de-a lungul linei de forta inferioara. 

Daca cerul contine foarte putine detalii, putem compune imaginea astfel incat acesta sa ocupe doar o treime din cadru.

Ansel Adams
Ansel Adams
Ansel Adams
Ansel Adams