FOTOCOMPOZITIEGENURI FOTOGRAFICEPortret

Portret – Elemente de compozitie de baza

Pozitia

Oamenii au tendinta de a sta asezati cu umerii  indreptati paralel catre aparatul de fotografiat, lucru care poate crea o lungime exagerata a umerilor, lucru de evitat mai ales in cazul femeilor. Sugereaza subiectului sa indrepta umerii usor in afara camerei de fotografiat si capul paralel cu aparatul de fotografiat. Astfel se creaza si o senzatie de dinamism.

Directia ochilor

Dirijeaza directia privirii si expresia modelului pentru a fi in concordanta cu ideea pe care vrei sa o transmiti. Daca modelul priveste direct in aparatul de fotografiat  vei obtine un impact puternic si imediat, ce va atrage interesul privitorului. Cand privirea nu este indreptata spre aparat se obtine un efect ambiguu, misterios.

Centrul de interes

Ca in fiecare tip de fotografie trebuie sa existe un singur centru de interes. In portret, punctul de interes este de obicei fata subiectului. Atunci cand realizezi un portret pentru a scoate in evidenta centrul de interes al fotografiei poti apela la urmatoarele tehnici : crearea unui contrast intre centrul de interes si fundal, dirijarea unei lumini mai puternice asupra punctului de interes din portret, pozitionarea subiectului in relatie cu alte elemente din cadru astfel incat acestea sa dirijeze privirea catre el, plasarea centrului de interes intr-un punct de forta.

Arata-i si explica-i subiectului cum sa stea si corecteaza orice discrepanta intre postura, haine, gesturi, expresie. Nu realiza niciodata un portret daca vezi ca ceva nu este in regula. Rezultatul va fi dezamagitor atat pentru tine, cat si pentru subiect.