GENURI FOTOGRAFICEMacrofotografia

MacroFotografia – Ghid Incepatori

Ce este macrofotografia ?

Macrofotografia consta in fotografierea subiectelor de mici dimensiuni. Prin definitie, macrofotografia incepe de la scara de reproducere 1 :1 pana la 10 :1.

Ce este scara de reproducere ?

Raportul de reproducere este adesea reprezentat de 2 numere separate de / (exemplu : 10/1). Numarul din dreapta corespunde marimii campului de acoperire si numarul din stanga  marimii imaginii imprimate pe senzor.

Exemplu 1 :

Raport  1/10 : 10 mm fotografiati  corespund  1 mm pe senzor.

Exemplu 2 :

Raport 1/ 1 : 1 mm fotografiati  corespund   1 mm pe senzor.

Exemplu 3 :

Raport 10/1 corespunde unei marimi de 10 mm pe senzor pentru 1 mm din obiectul fotografiat.

Care sunt subiectele pe care le putem trata in macrofotografie?

Insectele, florile, reproducerea documentelor, natura moarta…sunt subiectele cel mai des abordate.

CARE SUNT OBIECTIVELE SAU ACCESORIILE OPTICE NECESARE PENTRU A PRACTICA MACROFOTOGRAFIA?

1.      Lentile aditionale:

Lentilele aditionale sunt lentile convergente care determina scurtarea distantei de focalizare a obiectivului de pe aparat. Din aceasta cauza ele maresc  talia subiectului fotografiat pe senzor. Lentilele aditionale se fixeaza in fata obiectivului. Puterea acestor lentile se declina in ‘’dioptrii’’. Cu cat numarul dioptriilor va fi mai mare cu atat raportul de reproducere obtinut va fi mai mare. Este posibila fixarea mai multor lentile  in fata obiectivului. Puterea lentilei rezultante va fi egala cu suma puteri fiecarei lentila in parte. Atentie insa, o lentila este un obiectiv optic, care daca este de proasta calitate, sau nu e bine fixata pe obiectiv sau daca puterea ei este prea mare, duce la aparitia aberatiilor optice si cromatice.

Lentilele sunt accesorii complementare foarte practice, ce pot fi utilizate pentru toate tipurile de obiective.

Masurarea distantei focale a lentilelor aditionale.

Distanta de focalizare variaza in functie de puterea lentilei aditionale.

Puterea lentilei (dioptrii) Distanta focala (m)
1 1
2 0,5
3 0,33
4 0,25
10 0,10

 

Scara de reproducere este direct legata de focala obiectivului, sau mai degraba de unghiul de camp al obiectivului. De exemplu, un  obiectiv wide angle acopera, dupa cum si numele o indica, un camp foarte mare. O lentila aditionala va da deci o scara de reproducere mai slaba in cazul unui obiectiv wide angle  fata de un teleobiectiv care are un unghi de camp mai ingust.

Avantajele lentilelor aditionale:

  • Usor de folosit
  • Usor de transportat
  • Nu exista pierderi de lumina
  • Nu se modifica valoarea diafragmei
  • Pret mic

Dezavantajele lentilelor aditionale :

  • Aberatii optice
  • Nu ating o scara de reproducere foarte mare

2.      Inele de extensie (inele macro)

inele macro

 Inelele de extensie  sau inelele macro sunt dispozitive care se fixeaza  Intre aparatul de fotografiat si obiectiv. Spre deosebire de lentilele aditionale , inelele macro nu includ parti  optice.  Astfel, inelele macro nu produc  aberatii. In schimb, acestea modifica distanta focala a obiectivului ceea ce duce la o pierdere semnificativa de lumina prin modificarea valorii diafragmei. In general, inelele macro sunt vândute In seturi de tuburi de extensie cu 3 sau 4 inele de lungimi diferite. Acestea pot fi  folosite independent sau combinate.

Inelele macro sunt adaptabile la toate tipurile de obiective, dar in principal se folosesc pentru obiectivele cu focala fixa . Inelele macro pot ajunge la o scara de reproducere destul de mare.

 Factorul de marire obtinut se calculeaza astfel :

Lungimea inelului de extensie/focala obiectivului

Iar scara de reproducere :

Marire optica/1mm

Exemple :

Inel de extensie (mm) Focala obiectivului (mm) Scara de reproducere(mm pe senzor/mm fotografiati)
25 50 1/2
50 50 1/1
100 50 2/1
35 35 1/1
50 35 1,4/1

Contrar lentilelor aditionale unde distanta de focalizare este intodeauna fixa in functie de valoarea sa in dioptrii, distanta de focalizare in cazul inelelor macro variaza in functie de inelul si obiectivul folosit. Astfel pentru a obtine o scara de reproducere de 1/1 cu un obiectiv de 35 mm, distanta de focalizare va fi de 35mm, 50 mm pentru un obiectiv de 50 mm si 100 mm pentru un obiectiv de 100 mm. Aceste distante sunt adesea foarte (sau prea) scurte pentru a fotografia o insecta fara a lua masuri specifice.

Plecand de la scara de reproducere de aprox 1/2 autofocusul aparatului de fotografiat nu mai functioneaza. Trebuie sa comutati pe focalizarea manuala si sa avansati sau sa va retrageti pentru a obtine distanta de focalizare dorita.

Diafragma se calculeaza prin formula :

Distanta focala / diametrul  deschiderii irisului diafragmei

Astfel, cu un obiectiv de 50 mm si o deschidere de 25 mm, diafragma este

50: 25 = 2

Când utilizati  inele macro, focala rezultanta variaza. Ea devine :

Focala obiectivului (In mm) + lungimea inelului In mm

Noua valoare a diafragmei atunci când se utilizeaza un inel macro de 50mm cu un obiectiv de 50mm:

(50 + 50) : 25 = 4

Valoarea diafragmei a crescut de la 2 la 4  sau o crestere de 2 diafragme

(2 – 2.8 – 4)

In concluzie, pentru aceeasi gradare a diafragmei afisate, valoarea diafragmei rezultante variaza. Campul de profunzime real variaza deasemenea caci el deriveaza direct din valoarea diafragmei.

Tabel al variatiei luminii in functie de scara de reproducere :

Scara de reproducere Factor de corectare al luminii
1/10 1,21
1/5 1,44
1/4 1,56
1/3.3 1,7
1/3 1,77
1/2,5 1,96
1/2 2,25
1/1,7 2,56
1/1,5 2,78
1/1,4 2,89
1/1,25 3,24
1/1,11 3,61
1/1 4
1,5/1 6,25
2/1 9
2, 5/1 12
3/1 16
4/1 25
5/1 36

Avantaje :

  • Cost mediu
  • Scare de reproducere mare
  • Rezultate bune cu obiective cu zoom
  • Usor de fixat

 Dezavantaje :

  • Focalizare manuala
  • Distanta de focalizare mica
  • Pierdere de lumina din cauza modificarii valorii reale a diafragmei

3.      Obiective cu zoom

Pentru inceput, cel mai simplu e folosirea pozitiei ‘’macro ‘’. Denumirea de ‘’macro’’ este putin exagerata. Suntem in domeniul proxifotografiei sau fotografierea de la mica distanta. Este foarte posibil sa putem adauga lentile aditionale sau inele macro obiectivelor cu zoom pentru a creste raportul de marire.

Avantajele obiectivelor cu zoom :

Atunci când se utilizeaza o lungime focala lunga, 75-300 de exemplu, distanta minima de focalizare este de aproximativ 1 m. Prin urmare, este posibila fotografierea unei sopârle sau a unui fluture in format intreg de la aproximativ 1m, fara a fi ingrijorati de respectarea distantei de siguranta fata de animal.

Dezavantaje obiective cu zoom : lipsa de claritate la deschideri mici, o usoara deformare la focale scurte si lumina scazuta a acestui tip de obiectiv.

4.      Obiectivele macro

obiectiv macro canon-ef-100mm-f-2-8-usm-macro

Obiectivele macro sunt de  departe cele mai potrivite pentru a practica fotografia macro. De distanta focala fixa, de obicei , 50, 75 si 100 mm, ele pot obtine, fara accesorii, raportul de reproducere de 1 / 1. Au de obicei o deschidere foarte mare (1,7 sau 2.8). 

Avantajele obiectivelor macro :

  • Rezultate foarte bune
  • Ofera o luminozitate mare

Dezavantaje :

  • Destul de scumpe

5.      Inele de inversiune

Inele de inversiune

Inelul de inversiune iti permite sa intorci obiectivul in fata aparatului. Acestea nu mai sunt practic folosite pe aparate moderne pentru ca exista o pierdere a tuturor automatismelor printre care in principal diafragma. Se pot folosi pe vechile aparate argentice.

Pot folosi flash-ul electronic al aparatului ?

Pozitia flashului pe aparat nu este favorabila provocand umbre vizibile mai ales in cazul raporturilor de reproducere  medii si mari.

Pot folosi un blitz digital ?

Pentru a obtine o lumina perfecta blitzul trebuie plasat cat mai la Inaltime fata de subiect. Utilizând un cablu sau un fiu nu este esentiala. Pentru a inmoi umbrele este nevoie de un al doilea flash a carui putere trebuie sa fie mai mica decât cea a blitzului principal.  Utilizarea unui difuzor de lumina cu unghi larg reduce din puterea blitzului si se poate obtine astfel o lumina difuza, inmoind sau eliminand umbrele.  

Dar Blitzurile circulare?

Special concepute pentru macro, blitzurile circulare ofera o lumina perfect distribuita. Insa, lumina eliberata de catre tubul flash aplatizeaza oarecum relieful. Pentru a obtine putina adâncime, va trebui sa compuneti bine imaginea.

Avantaje blitzuri circulare :

  • Dedicate exclusiv Macrofotografiei, ele ofera o lumina bine difuzata.

Dezavantaje

  • Sunt destul de scumpe.
  • Nu pot fi folosite decat pentru macrofotografie.

Ce se intampla cu profunzimea de camp ?

Profunzimea de camp din macrofotografie se diferentiaza putin fata de cea din fotografia traditionala. In general, zona de claritate este 1/3 in fata planului de focalizare si 2/3 in spate.

Este importanta  adancimea campului (DOF) ?

Nu, aceasta este foarte ingusta si este direct legata de scara de reproducere. Cu cat scara de reproducere este mai mare cu atat adancimea campului vizual va fi mai scurta.

 

Bibliografie :

http://pagesperso-orange.fr/

http://www.bigvicente.com/

Imagine coperta: Gary Hickin