FOTOGRAFI CELEBRI

Francesca Woodman

“Cariera” Francescai Woodman a fost precoce si scurta. Nascuta intr-o familie de artisti, Francesca Woodman incepe sa fotografieze de la varsta de 13 ani, in 1972. Fotografiile sale atemporale, cu o punere in scena de actualitate, au fost frecvent asociate cu imagini suprarealiste. Fragmentarea corpului si omniprezenta artistului confera acestor fotografii un sentiment de irealitate.

In autoportrete, Francesca Woodman se afiseaza prin ascunderea fetei in spatele parului sau prin ascunderea corpului in spatele unor elemente naturale.

Profund atipica, Francesca Woodman difera de alti artisti ai generatiei sale, deoarece nu este influentata de cultura de masa. Fotografiile sale infatiseaza o lume modelata de propriile  influente. Corpul ca obiect se integreaza in naturi statice de o  irealitate poetica si incepe sa iasa din cadru, devenind neclar si dematerializat, scapand astfel de realitatea fotografiei. Corpul se ascunde in crapaturi arhitecturale, in spatele resturilor de tapet sau a dulapurilor, ca si cum ar fi eliberat de identitatea sa.

Francesca Woodman este fara indoiala unul din fotografii cei mai influenti din ultimii 30 de ani. Individualitatea sa este exprimata in afara modei. Universul sau este de o exceptionala frumusete onirica, melancolica.

Francesca Woodman s-a sinucis la varsta de 22 de ani,  in  1981, lasand in urma peste 800 de fotografii. Incepand cu anul 1986, fotografiile sale au fost expuse pe scara larga si au facut subiectul a numeroase studii critice in Statele Unite si in Europa.

Selectie fotografii Francesca Woodman