Fotografie Culinara: 5 sfaturi pentru fotografii reusite
Fotografia culinara este unul dintre cele mai provocatoare tipuri de fotografie. La fel ca si in pictura, totul incepe cu o panza goala. Strat dupa strat, construiesti fotografia pana cand atingi echilibrul perfect dintre realitate si arta.
Totul din fotografie este o decizie. Fiecare piesa este perfect plasata de fotograf.
La inceput este frustrant. Trebuie sa privesti lucrurile din mai multe perspective: a bucatarului, a consumatorului, a stilistului si a fotografului. Dupa ce atingi competenta tehnica necesara, ce urmeaza? Cum iti imbunatatesti fotografia culinara dincolo de elementele de baza? Raspunsul e simplu: lucrezi la poveste.
Fie ca e vorba de micul dejun servit la restaurant sau de reteta de pui prajit a mamei, ca in toate fotografiile, recomandarea noastra este sa transmiti ceva, sa spui o poveste.
Unele cadre pot parea mai complicate decat altele si pot implica mai multa munca, dar nu este chiar atat de dificil pe cat pare. Iata cinci sfaturi pe care le poti folosi pentru a-ti imbunatati serios tehnica de fotografiere in domeniul culinar si pentru a spune povesti mai bune.
1. Alege unghiul potrivit
In fotografia culinara, exista doar cateva unghiuri ale camerei foto pe care le folosesti din nou si din nou, dar trebuie sa stii pe care sa o alegi. Unde asezi camera va afecta tipul de poveste pe care incerci sa o spui.
Analizeaza felul de mancare pe care trebuie sa il fotografiezi. Dimensiunea, forma, inaltimea si de ce este unic. Apoi, aseaza camera in unghiul care evidentiaza cel mai bine aceste calitati. Unele feluri de mancare arata grozav atunci cand sunt fotografiate din fata, iar altele sunt evidentiate mai bine atunci cand sunt fotografiate de sus.
Uita-te la prajiturile de mai jos; forma lor spiralata si delicata iese intr-adevar in evidenta atunci cand sunt fotografiate din fata, iar privitorul nu vede nici macar dimensiunea sau forma atunci cand sunt fotografiate de sus.
Pe de alta parte, este dificil sa vezi toate ingredientele si forma frumoasa a acestor tacos cu somon atunci cand fotografiezi din fata, asa ca fotografierea de sus a fost cu siguranta modalitatea cea mai buna pentru a spune aceasta poveste.
2. Intregeste povestea cu elemente de fundal relevante
Cand fotografiezi din fata mancarea, incearca sa pastrezi un prim plan si un fundal cu care sa te poti juca. Foloseste aceste spatii goale pentru a spune mai multe despre poveste. Inconjoara felul principal de mancare cu ingredientele si recuzita care au legatura cu felul de mancare. Ingredientele, sosurile, uleiurile si ustensilele de gatit ar putea indica modul in care a fost preparata farfuria.
Conservele, borcanele, ierburile, paharele si tesaturile pot vorbi despre originea mancarurilor sau despre anotimpul in care este servit. Plasarea catorva dintre acestea in prim-plan si in fundal iti va ridica cu siguranta povestea si ii va oferi profunzime.
3. Joaca-te cu lumina naturala!
Lumina este cheia, iar achizitionarea catorva instrumente care te vor ajuta sa o controlezi iti va duce fotografia culinara la nivelul urmator. Utilizarea slaba a luminii iti va strica povestea. Asadar, asigura-te ca lumina nu distrage atentia.
Plasarea unui material de difuzie intre fereastra si masa este foarte important. Cand lucrezi cu lumina naturala a soarelui, un difuzor (sau chiar un cearsaf alb subtire) va imbunatati mult calitatea luminii.
4. Fii atent la linii si straturi
Cu toate aceste elemente de recuzita in cadru, cum vom face vreodata publicul sa priveasca subiectul nostru? Ei bine, foloseste cu incredere tehnica liniilor si straturilor. Poti utiliza recuzitele sau ingredientele pentru a crea linii si efecte stratificate in fotografiile tale. Aceasta este o tehnica compozitionala folosita de fotografi pentru a conduce privirea spre subiectul principal.
Poti utiliza diverse elemente de recuzita pentru a crea linii. Ca aceasta lingura, care formeaza o linie draguta, directionand privitorul direct catre bolul de piersici coapte si inghetata.
Din moment ce fotografierea de sus ofera intotdeauna mai multe imagini grafice, poti sa creezi ceva spectaculos. Ca aceste tacamuri care „indica” subiectul fotografiei, sau, mai abstract, precum modul in care cutitul si semintele de rodie creeaza linii, incadrand subiectul.
5. Scoate in evidenta subiectul fotografiei folosind recuzita in tonuri neutre
Este minunat sa ai obiecte de recuzita viu colorate, dar daca nu esti atent, acestea pot distrage atentia de la subiectul fotografiei. Cand plasezi produse in fotografia culinara, incearca sa selectezi tonuri neutre pentru fundal.
Selectand un fundal neutru precum aceasta tava de metal neagra si hartie de copt maro, amplifici rosul stralucitor al capsunilor, facandu-le sa iasa in evidenta.
Sursa informatiilor si a fotografiilor: https://digital-photography-school.com/5-tips-to-seriously-improve-your-food-photography-techniques/