Fotografie de produsGENURI FOTOGRAFICE

Fotografia Imobiliara – Greseli Comune de Evitat

Te gandesti sa intri in domeniul fotografiei imobiliare? Daca ai avut intotdeauna un interes pentru fotografia arhitecturala, atunci acesta ar putea fi jobul tau de vis. Desigur, ca orice cariera in fotografie, nu este usor sa incepi. Cu toate acestea, daca inevti cateva lucruri cheie, poti avea un start bun, evitand anumite greseli de incepator.

In acest articol, iti vom prezenta care sunt cele mai importante greseli pe care le poti face ca fotograf in domeniul imobiliar si cum le poti evita.

1.Nu te prezenta la sedinta de fotografiere fara obiectivul potrivit

O greseala comuna pe care un fotograf imobiliar o poate face atunci cand executa primele sale fotografii este sa nu aiba obiectivul potrivit.

De exemplu, daca vei fotografia spatii inguste, vei dori un obiectiv cu un unghi de cuprindere foarte mare: obiectiv wide sau ultra wide. Ce inseamna asta? Foarte simplu. Cu un astfel de obiectv poti prinde dintr-o singura imagine mai mult din subiectul pe care il fotografiezi, fie ca vorbim de camerele unui apartament, interiorul unei case sau un birou de lucru.

In schimb, daca fotografiezi o multime de cadre in aer liber, un obiectiv normal sau un teleobiectiv pot fi foarte util, mai ales daca proprietatea are mult spatiu in jurul sau sau daca exista fundaluri frumoase precum munti, plaje etc.

Asta nu inseamna ca trebuie sa mergi sa cumperi obiective scumpe si exotice inaintea fiecarei sesiuni. Cheia este pur si simplu sa stii in ce te bagi, ca sa te asiguri ca ai toate instrumentele necesare  la tine. Exista o multime de sesiuni foto pe care le poti duce la bun sfarsit doar cu un obiectiv de 24-70 mm sau 24-105mm, daca interioarele sunt spatioase si imaginile dorite sunt compozitii simple.

Cu toate astea, daca fotografiezi o multime de spatii inguste sau camere mici, atunci iti recomandam sa folosesti unui obiectiv ultra-wide de 16-35 mm sau 14-24 mm. Daca nu iti permiti un astfel de obiectiv, atunci vezi daca poti inchiria unul.

Cel mai important lucru este sa adresezi clientului cateva intrebari cu privire la dimensiunea proprietatii, a camerelor si sa il intrebi ce tipuri de fotografii doreste. Aceasta comunicare simpla si usoara te poate ajuta sa livrezi fotografii reusite, dincolo de asteptarile clientilor.

2. Asigura-te ca spatiul pentru fotografiere este deja pregatit

Fotografiile de prezentare pentru vanzare si pentru inchiriere trebuie sa fie impecabile. De aceea, este foarte important ca spatiul sa fie pregatit inainte sa ajungi sa faci poze acolo. Tu trebuie doar sa-ti aranjezi echipamentul si sa faci poze.

Sa stai sa astepti ca cineva sa curete o camera dezordonata, sau, mai rau, sa trebuiasca sa o faci singur, nu este scris in fisa postului tau. Daca doresti sa oferi un astfel de serviciu, ar fi mai bine sa percepi o taxa suplimentara.

Pregatirea apartamentului inseamna inlaturarea obiectelor personale, in caz ca mai locuieste cineva acolo, curatarea camerelor sau a zonelor care urmeaza a fi fotografiate si facilitarea prezentei luminii naturale.

  1. Nu supraprocesa fotografiile!

O mare greseala in fotografia imobiliara este supraprocesarea imaginilor. Rezultatul – tonurile si culorile in sine nu sunt doar nefiresti, ci neatractive. Nu uita, fotografia este o arta, dar este folosita si ca o reprezentare exacta a realitatii. In cazul fotografiei imobiliare, se doreste o reprezentare reala, curata, clara a proprietatii.

De fiecare data cand fotografiezi ceva care este de vanzare, indiferent daca este o proprietate sau un obiect, reprezentarea realista ar trebui sa fie echilibrata cu „libertatea artistica” .

Mai simplu spus, obiectivul tau este sa redai tonurile si culorile in mod natural. Sa inclini spre „luminos” si „cald” in loc de intunecat, umbrit si „rece” poate ajuta ca o camera sa para mai atractiva, desigur. Incearca doar sa suprinzi proprietatea in ce mai buna lumina, si la propriu si la figurat.

  1. Nu promite ceva ce nu poti livra

Una dintre cele mai mari greseli pe care o poti face la inceput de drum este sa nu livrezi la timp. Nu promiti niciodata ca le poti livra imaginile intr-o singura zi sau chiar doua si, de fapt, sa iti ia o saptamana sau doua.

In fotografia imobiliara, timpul necesar pentru fiecare sesiune poate varia, dar nu este neobisnuit ca clientul sa se astepte, intr-adevar, la primirea imaginilor cat mai imediat posibil.

Unii fotografi profesionisti nici nu vor sa auda de ideea de a livra un set complet de imagini in doar 24 de ore, sau chiar dupa doar cateva zile, dar uneori acest lucru face parte din slujba! Pur si simplu programeaza-ti suficient timp dupa fiecare sesiune, in aceeasi zi sau in dimineata urmatoare, pentru a prelucra imaginile.

Din fericire, postproductia pentru fotografiile imobiliare nu trebuie sa fie prea complicata. Daca imaginile tale sunt expuneri simple, corectia de baza a culorii care se aplica pe fiecare imagine a unei incaperi cu iluminare similara poate fi suficienta.

Sursa info si fotografii: https://www.slrlounge.com