Fotografia de nunta – sfaturi pentru fotografii amatori
- Fa o lista cu cadrele pe care vrei sa le obtii.
Vorbeste cu viitorii miri inainte de eveniment si afla ce fel de cadre le-ar placea si care sunt cele mai importante momente din ziua nuntii pentru ei.
Iata un exemplu de lista de cadre pe care ar trebui sa urmaresti sa le obtii :
Fotografii cu Mireasa :
- Fotografii cu mireasa in timp ce se pregateste pentru nunta;
- Fotografii cu mama care ajuta mireasa sa-si puna valul;
- Mireasa uitandu-se in oglinda;
- Fotografii cu mireasa in timp ce-si pune jartiera;
- Fotografii cu mireasa gros plan, plan mediu, plan intreg;
- Fotografii cu mireasa alaturi de mama, de tata, de frati, bunici si alte rude apropiate – plan intreg si plan apropiat ;
- Fotografii cu mireasa si domnisoarele de onoare.
Fotografii cu Mirele:
- Fotografii cu mirele gros-plan, plan mediu, plan intreg;
- Fotografii cu mirele punandu-si papionul/cravata ;
- Fotografii cu mirele alaturi de mama, de tata, de frati, bunici si alte rude apropiate realizate in gros plan, plan mediu, plan intreg;
- Fotografii cu mirele si cavalerii de onoare.
Fotografii in timpul ceremoniei religioase
- Mireasa si mirele in fata altarului;
- Mireasa si mirele punandu-si inelele;
- Mireasa si mirele sarutandu-se;
- Mireasa si mirele iesind din biserica.
Fotografii in timpul petrecerii
- Primul dans al cuplului;
- Aruncarea buchetului;
- Taierea tortului;
- Invitati dansand.
Fotografii de detaliu : fotografii cu inelele, cu buchetul miresei, cu invitatiile si diversele aranjamente decorative.
- Studiaza locatiile in care o sa fotografiezi
Afla cat mai multe detalii despre biserica si localul in care va avea loc receptia. Iti va fi de mare ajutor sa vizitezi locatiile cu cateva zile inainte de eveniment pentru a-ti face o idee despre ce fel de cadre ai putea face si cam in ce fel iti va influenta lumina fotografiile.
- Pregateste-ti echipamentele foto :
Asigura-te ca ai acumulatorii incarcati si destul spatiu pe cardul de memorie. Pentru orice eventualitate, este bine sa ai un acumulator si un card de memorie de rezerva.
Doua camere de fotografiat cu lentile diferite iti pot fi de mare ajutor.
In majoritatea bisericilor, lumina este foarte slaba, asa ca un blitz extern iti va fi util. Daca in biserica nu este permisa fotografierea cu blitz, va trebui sa folosesti un obiectiv luminos si/sau sa maresti valoarea ISO. De asemenea, un obiectiv cu stabilizator de imagine iti va fi foarte util.
- Trage Raw
Desi nu este o optiune practica din cauza ca ocupa foarte mult spatiu pe card, ai putea sa fotografiezi in mod Raw momentele cele mai importante ale evenimentului sau in cazul in care te confrunti cu situatii dificile (soare puternic, lumina putina, cer cu putine detalii). Te va ajuta la post procesare – manipularea expunerii si balansului de alb.
- Fii atent la compozitii
Una dintre dificultatile cu care se confrunta fotografii este izolarea subiectelor si gasirea unui fundal neutru. Evita culori care nu se potrivesc in imagine, elemente care distrag atentia sau oameni care nu au ce cauta in cadru.
Daca este foarte multa lume in jur si nu ai timp sa gasesti un fundal neutru pentru realizarea unui portret, foloseste o deschidera focala foarte mica pentru a blura fundalul sau fotografiaza in plan apropiat, astfel incat subiectul sa ocupe intreg cadrul.
Incearca sa fii creativ ! Schimba perpectiva : wide, raccourci, plonjeu…
La fiecare nunta se doreste o fotografie de grup cu toti invitatii. Iata cateva sfaturi pentru a evita greselile comune ale fotografiilor de grup (persoane clipind, uitandu-se in directii diferite sau avand expresii diferite) : analizeaza locatia, fotografiaza in rafala pentru a te asigura ca ai surprins toti invitatii bine si nu in ultimul rand vorbeste cu invitatii, fa o gluma pentru a-i face sa zambeasca.
- Inspira-te
Iti propunem cateva portofolii de referinta :
http://www.jeshderox.com/
http://www.josevillaphoto.com/
http://www.jaykellyphoto.com/
http://www.oliviertops.com/