FOTOCOMPOZITIE

Forme geometrice in fotografie

Formele geometrice au fost considerate inca din cele mai vechi timpuri simboluri care reduc la esenta adevarurile cele mai complexe. Formele geometrice, intr-o compozitie fotografica, pot fi generate atat de linii concrete, cat si de linii de perspectiva/linii sugerate, de pete de contrast si culoare, de suprafete si volume.

Forme geometrice de baza

Cercul este expresia mobilitatii. Cercul, reprezentat in natura de soare sau luna, sugereaza explozie sau implozie, forte centrifuge sau centripete. Cercul este simbolul universului, al echilibrului, al eternei reintoarceri, al ciclicitatii.

Andre Kertesz
Andre Kertesz
John Shaw
John Shaw

Patratul este o figura simetrica, statica, ce simbolizeaza pamantul, stabilitatea. Spre deosebire de cerc, unde avem un singur centru de energie, la patrat avem mai multe centre aflate la intersectiile axelor de simetrie. Patratul este o figura statica care da nastere ritmului. In natura este reprezentat de cele patru puncte cardinale si cele patru anotimpuri. Este baza pe care se inalta varful piramidei, simbol al perfectiunii. Patratul reprezinta, de asemenea, un simbol al mintii inchise si al instinctelor primare.

Dreptunghiul, un patrulater alcatuit din doua laturi lungi si doua scurte, isi indreapta semnificatiile in functie de raportul de inegalitate dintre laturile lungi si cele scurte. Cu cat raportul de inegalitate este mai mare, dreptunghiul se va indrepta catre semnificatia liniei.

Dreptunghiul este campul tuturor spatiilor, prezenta simultana a tuturor punctelor, sugerand infinitul.

Ansel Adams
Ansel Adams
John Shaw
John Shaw

Triunghiul este o figura stabila atunci cand are baza paralela cu latura de jos a cadrului, creandu-se efectul piramidal ; energia este focalizata ascendent, triunghiul devenind un simbol masculin.

Atunci cand este pozitionat cu baza inclinata fata de marginile cadrului sugereaza directii de actiune.

Cu varful in jos si baza paralela cu latura de sus a cadrului, triunghiul semnifica manifestarea in materie si este un simbol feminin.

Ca forma geometrica ce ia nastere prin unirea a trei puncte, triunghiul exprima o ordine intelectuala si spirituala, in legatura cu Dumnezeu, cu universul si omul.

Unele forme geometrice sunt mai eficiente ca altele. Forma geometrica cu cel mai mare efect intr-o compozitie fotografica este triunghiul. Acesta poate fi format in mai multe feluri : fie avem deja un subiect triunghiular, care va atrage atentia asupra lui, fie un grup de persoane sau diferite elemente plasate in puncte care unite formeaza un triunghi; deasemenea o diagonala care imparte cadrul in doua poate crea doua triunghiuri contrastante.

 Surse: http://www.photocami.ro/