CONEXIUNIRecomandari

Filme cu fotografi

Blowup (1966)

Blow-Up (1966)

Thomas este un fotograf londonez extrem de talentat, dar fara vreun scop in viata. El fotografiaza scene violente si dureroase, fara a simti insa ceva sau a se implica in vreun fel. Cand, intamplator, fotografiaza un cuplu in parc, el se trezeste martorul involuntar (ulterior, in intunericul camerei sale de developat) al unui mister care pare sa se incapataneze sa-l implice si pe el.

Blowup este o tehnica fotografica in urma careia, inaintea erei digitale, prin mariri succesive ale materialului fotografic puteau fi scoase in evidenta detalii, altfel nebanuite, ale unei fotografii aparent inocente! Tocmai prin aceasta tehnica devine si eroul filmului martorul ocular al unei crime.

Triage (2009)

Triage-494951-892

Fotoreporterul de razboi Mark Walsh pleaca impreuna cu prietenul si colegul sau David in Kurdistan pentru a furniza editoarei lor Amy imagini graitoare ale conflictului armat dintre kurzi si irakieni. In vreme ce David decide sa se intoarca la sotia lui Diane, care este insarcinata, Mark Walsh ramane in zona de conflict si este grav ranit, fiind salvat de catre excentricul doctor Talzani, care a improvizat un spital in corturi si in pesteri si care ii impusca cu propria mana pe pacientii irecuperabili. Dupa ce revine acasa, Mark afla cu surprindere ca David nu a mai ajuns in SUA si ca el insusi ar putea detine cheia solutionarii misterului disparitiei acestuia. Fiind atat de traumatizat incat ramane paralizat pe fond psihosomatic si fiind bantuit de cosmaruri ingrozitoare, Mark Walsh este tratat de catre psihiatrul Joaquin Morales, nimeni altul decat bunicul partenerei sale de viata Elena. Intre Elena si Joaquin Morales exista o tensiune latenta generata de faptul ca batranul a fost un suporter al generalului Franco in timpul Razboiului Civil din Spania, iar nepoata nu il poate ierta pentru actiunile sale indreptate impotriva loialistilor spanioli.

One Hour Photo (2002)

One-Hour-Photo-2002

Seymor “Sy” Parrish lucreaza in domeniul developarii de fotografii de 20 de ani. Are cunostinte vaste de fotografie, iar ca slujba, el developeaza pozele la un supermarket. Dar Sy traieste o viata trista si singuratica si astlfel incepe sa spioneze familia Yorkin, cei mai importanti clienti ai sai, care par a avea totul. El incepe sa simta ca vrea sa faca parte din familie dar, atunci cand descopera ca familia Yorkin nu este asa perfecta precum pare, isi asuma misiunea de a expune imperfectiunile acestora, care ar putea sa-i separe complet.

Dirty Pictures (2000)

Dirty Pictures (2000)

Fotografiile lui Robert Mapplethorpe din perioada tarzie, sufera de o grosiera tenta lasciva? Sunt ele lipsite de valoare artistica? Lucrarile fotografului sunt ofensatore pentru standardele comunitare? La aceste trei intrebari trebuie sa raspunda juratii primului proces de obscenitate intentat unui muzeu si directorului sau. In 1990 se declanseaza procedura judiciara impotriva lui Dennis Barrie – directorul Muzeului de Arta din Cincinnati, dupa decizia acestuia de a gazdui o expozititie cu lucrarile controversate ale fotografului Robert Mapplethorpe. Barrie este arestat sub acuzatia de promovare a pornografiei. Este ales un juriu pentru a determina daca fotografiile cu tematica sexuala sunt obscene, iar acesta stabileste ca sapte dintre imaginile expuse ar fi, posibil, obscene. Pe parcursul procesului, presedintele completului de judecata ia decizii partinitoare, sotia intenteaza divortul, iar baietii lui Barrie încep sa fie ridiculizati si atacati de colegi…

Pecker (1998)

Pecker (1998)

Pecker are o viata obisnuita impartita intre prietena sa, Shelley, slujba lui neimportanta si prostiile facute cu prieteni. Ceea ce este special la el e faptul ca fotografiaza toate aceste momente banale. Directoarea unei galerii importante ii vede fotografiile expuse intr-o cafenea si ii face o propunere care il duce spre culmile succesului. Din pacate, noua situatie il schimba pe tanarul fotograf, care uita viata si locurile simple de unde a plecat.

The Public Eye (1992)

The Public Eye (1992)

Leonard Bernstein este cel mai bun fotograf din New York in anii ’40. El are o statie de receptie in masina si asculta frecventa de emisie a politiei, afland astfel intotdeauna in timp util unde se petrece un eveniment sau unde sunt scenele unor infractiuni, reusind astfel sa surprinda pe film scene foarte violente. Intr-o zi, Kay, care este patroana a unui club, il angajeaza sa urmareasca un gangster, dar acesta este ucis chiar cand Leo era in preajma. Astfel devine principalul suspect de pe lista politistilor.

Shutter (2008)

Shutter (2008)

Benjamin si Jane Shaw, un cuplu de tineri casatoriti din New York, intreprind o calatorie exotica in Japonia pentru a exploata o promitatoare oportunitate profesionala ce i s-a oferit sotului si anume aceea de a participa la o sesiune de fotografii de moda la Tokyo.

In toiul noptii, mergand cu masina pe un drum forestier intunecos, cei doi soti accidenteaza grav o tanara localnica care pare sa fi aparut din neant. Dupa ce isi revin din starea de inconstienta, Ben si Jane descopera consternati si ingroziti ca trupul victimei a disparut in mod misterios si ca nu exista nici o urma incriminatoare a producerii tragicului accident de automobil, drept pentru care isi continua drumul pana la destinatie si incearca sa se bucure de acest sejur in capitala Japoniei ca de veritabila luna de miere.

Vizitand in scopuri turistice frumoasa metropola japoneza, Jane observa cateva aparitii stranii si terifiante, care se regasesc ulterior si in fotografiile pe care le developeaza. Totodata, aceleasi pete albe ce par a se asemana cu o forma omeneasca fara contur precis apar si pe fundalul fotografiilor de moda ale lui Ben, ceea ce ii duce cu gandul pe cei doi tineri americani la faptul ca spiritul care nu si-a gasit linistea al fetei ucise in acel accident rutier a venit sa ii bantuiasca si sa se razbune.

Born Into Brothels: Calcutta’s Red Light Kids (2004)

Born Into Brothels Calcutta's Red Light Kids (2004)

In anul 1997, fotografa britanica Zana Briski s-a stabilit pentru o perioada de 5 ani intr-un bordel din Calcutta – India cu scopul de a prezenta prin intermediul fotografiilor sale artistice viata zilnica a prostituatelor din celebrul cartier al felinarelor rosii Sonagachi. Ea s-a imprietenit repede cu copiii prostituatelor si a incercat sa le ofere acestora sansa unui viitor mai bun si o educatie corespunzatoare inscriindu-i la scoala si daruind fiecaruia cate un aparat de fotografiat si cursuri gratuite de fotografie. Astfel, 5 fetite si 3 baieti cu varstele cuprinse intre 10 ani si 14 ani au fost invatati sa priveasca lumea cu alti ochi si sa captureze in fotografiile lor culoarea si intimitatea existentei din cartierul Sonagachi, lucrarile lor fiind promovate si vandute in expozitii, iar banii obtinuti din valorificarea acestora fiind folositi pentru scolarizarea copiilor saraci, abuzati si exploatati ai prostituatelor indiene. Datorita implicarii regizorilor Zana Briski si Ross Kauffman si datorita puterii transformatoare a artei, cativa dintre acesti copii nu s-au mai intors in bordeluri si au fost capabili sa isi croiasca singuri drumul in viata.

Rear Window (1954)

Rear Window (1954)

Fotograful profesionist L.B. Jeffries isi rupe un picior in timp ce fotografia o cursa auto. Astfel, el este fortat sa-si petreaca timpul in apartamentul sau din New York, unde obisnuieste sa se uite pe fereastra, observandu-si vecinii. Cu timpul Jeffries observa ceva ciudat la vecinul sau Thorwald si incepe sa-l suspecteze de uciderea propriei sotii. Neputandu-se misca prea mult din cauza scaunului cu rotile in care sta, Jeffries va apela la prietena sa Lisa si la asistena Stella pentru a investiga problema.

 

Surse : www.cinemarx.ro, www.imdb.com