Cum iti poti da seama daca o fotografie este generata de inteligenta artificiala?
Pe zi ce trece, imaginile false devin din ce in ce mai realiste. Oricine poate accesa un program bazat pe inteligenta artificiala si poate crea imagini false sau manipulate fara prea mult efort.
Cum poti afla daca o poza este reala sau nu?
Primul pas este sa nu te grabesti. Suntem inundati de media toata ziua si avem nevoie de doar 13 milisecunde pentru a procesa fiecare imagine. Poate fi suficient pentru a inregistra ce este, dar nu suficient timp pentru a ne gandi daca este reala. O imagine te surprinde atunci cand contrazice ceea ce stii ca este adevarat, asa ca nu ignora acel instinct.
Programele de inteligenta artificiala sunt antrenate pentru a crea imagini realiste, uitandu-se la un volum imens de imagini reale. Insa, calcaiul lui Ahile al inteligentei artificiale este faptul ca acestea reproduc pe baza informatiilor date, nestiind caror detalii sa acorde atentie.
De exemplu, oamenii din videoclipurile deepfake clipesc rar, deoarece programele de inteligenta artificiala sunt adesea antrenate cu imagini cu oameni cu ochii deschisi.
Daca in imagine ne este prezentata o persoana, fii atent la maini si la ochi. Programele actuale de inteligenta artificiala nu reproduc maini realiste ( pot avea sase degete sau degete care au toate aceeasi lungime sau intr-o pozitie ciudata).
De exemplu, o imagine generata de inteligenta artificiala a Papei Francisc purtand o geaca Balenciaga a devenit virala. Daca te uiti cu atentie la mana lui, el tine ceasca de cafea intr-un mod nenatural.
De ce sa acorzi atentie ochilor? Oamenii sunt cu adevarat sensibili la caracteristicile minuscule ale fetei. Folosind dispozitivele de urmarire a ochilor, putem vedea ca oamenii se uita inainte si inapoi intre ochii celeilalte persoane pentru a obtine informatii. Asa determinam prietenul de inamic si evaluam starea emotionala a celor pe care ii intalnim. Trebuie sa facem rapid aceste evaluari pentru a decide cum sa raspundem la ele.
Oamenii au intotdeauna pupile circulare, dar inteligenta artificiala produce adesea umbre cu forme ciudate in centrul ochiului. Lumina care se reflecta in ochi ar trebui sa fie, de asemenea, in acelasi loc pe fiecare ochi, lucru cu care inteligenta artificiala actuala inca se chinuie.
Instrumente pentru verificarea pozelor
Un instrument usor de utilizat este cautarea inversa a imaginilor de la Google, unde utilizatorii pot incarca o imagine si pot vedea daca au loc conversatii in jurul crearii acesteia. Acest lucru ar functiona pentru o imagine care a fost difuzata pe scara larga precum cea a Papei, dar s-ar putea sa nu ajute cu „creatii” necunoscute sau unice.
Mai sunt si alte programe care pot ajuta la identificarea fotografiilor false, dar marea lor majoritate nu sunt disponibile publicului larg.
Tine minte! Daca ceva pare fals, de obicei, este!